ceturtdiena, 2009. gada 19. marts

PĀRDOMAS - MEDITĀCIJA - Divi koki un sirds

BPI bija uzdevums uzrakstīt meditāciju par Lieldienu tēmu. Nekad to nebiju darījis, bet tas ir tas, kas no tā visa sanāca...


Divi koki un sirds


Kas ir krusts?

Krusts taču ir kaut kas tik vienkāršs. Krusts sastāv no diviem kokiem: vertikālā un horizontālā. Vertikālo mēdz salīdzināt kā simbolu debesu un zemes – Dieva un cilvēka savienošanai. Horizontālais – sabiedrība, apkārtējie cilvēki un kalpošana viņiem.
Kas satur šos divus kokus kopā? Kas liek šiem kokiem turēties kopā?
Naglas...? Līme...?
Bet varbūt pazemība? Varbūt paklausība? Mīlestība? Varbūt vienā vārdā to varētu saukt – sirds? Jēzus Kristus sirds, kas bija pazemīga kļūdama paklausīga līdz pat nāvei; sirds, kas bija paklausīga sacīdama: „ne Mans, bet Tavs prāts lai notiek!”; sirds, kas IR mīlestība.
Kas notiek, ja koku krustpunktā nekas nav?
Ja krustpunktā kokus nekas nesatur, tad ir tikai divi koki. Tad ir tikai vertikālais koks, kas bez otra ir tikai reliģija, un horizontālais koks, kas bez otra ir izžuvusi kalpošana. Tad krusts ir bez satura. Tad ir tikai divi koki. Tad krusts ir izjucis. Tad krusta nav.
Kad krusta nav?!? Ja tā kokus nesatur kopā sirds – Pazemīga, paklausīga, mīloša sirds.
Kristus krusts ne uz brīdi nav bijis izjucis. Viņa sirds to ir saturējusi kopā. Jēzus Kristus vakar un šodien tas pats un mūžīgi. Viņš mūžīgi tur kopā krustu. Viņa sirds mūžīgi ir bijusi un būs pazemīga, paklausīga, mīloša sirds. Viņa krusts ir uzticams, tas nekad nepieviļ!
Vai tev ir savs krusts? Vai tu ņem savu krustu līdzi? Kas satur kopā tavu krustu? Varbūt tu ņem līdzi tikai divus kokus? Varbūt ērtības labad – vairs tikai vienu? Kuru? Kur ir otrs koks?
Vai tava sirds spēj saturēt abus kokus kopā? Vai tava sirds ir pazemīga, paklausīga, mīloša sirds? Vai tava sirds ir pazemīga kļūdama paklausīga nomirt katru dienu? Vai tava sirds ir paklausīga un saka: „ne Mans, bet Tavs prāts lai notiek!”? Vai tavā sirdī ir mīlestība?
Diezin vai tu droši vari atbildēt ar: „Jā!” To spēj vienīgi Kristus. Bet Viņš tev neļaus iet vienam. Viņš nāks ar tevi kopā. Viņš nāks tev talkā. Viņš palīdzēs tev nest – nest krustu nevis divus kokus. Bet kā? – krustu kopā satur sirds – pazemīga, paklausīga, mīloša sirds. „Bet man tādas nav!” Ir, ja atdod Viņam savu. Ja atdod Viņam savu, Viņš tev vietā dos jaunu, jo Viņš visu dara jaunu.
Ko tad izvēlēties – divus kokus vai krustu? Ko izvēlēties reliģiju vai attiecības ar Dievu? Ko izvēlēties izžuvušu kalpošanu vai prieka, slavas un pateicības pilnu darbošanos? Ko izvēlēties pievilšanos vai uzticamību? Ko izvēlēties sevi vai Kristu?

Nav komentāru: