svētdiena, 2011. gada 5. jūnijs

PĀRDOMAS - "Drēbju balināšana"

Šovakar Andis Miezītis Matejā vakarā runāja par Jēzus apskaidrošanu. Kādā brīdī viņš minēja, ka Pāvila vēstulē kolosiešiem ir rakstīts, ka "Evaņģēlijs ir apskaidrošanas cerība mums". Man par to bija jādomā vēl pēc tam un šeit ir manas pārdomas. Es neesmu veicis lielu ekseģēzi par šo. Vienkārši - pārdomas...

Kolosiešiem 1:27-28 ir rakstīts:
"27 Viņiem (no 26.p - Dieva svētajiem) Dievs gribējis darīt zināmu, cik varen liela ir šī noslēpuma godība pagānu starpā, proti, Kristus jūsos, apskaidrošanas cerība.
28 Viņu (Kristu vai Labo vēsti t.i. evaņģēliju par Kristu) mēs sludinām..."

Domājot, kas ir apskaidrošana un kas notika apskaidrošanas brīdī ar pašu Jēzu (nerunājot nemaz par to, ka Viņam klāt bija Mozus un Ēlija, un vēl arī pats Dievs no padebešiem runāja), pēc Marka 9:3 mēs redzam, ka "...Viņa drēbes tapa spožas un ļoti baltas, kā neviens balinātājs virs zemes tās nevar balināt"

Apskaidrošanas t.i. (ļoti primitīvi izsakoties) "drēbju balināšanas" cerība mums ir evaņģēlijs. respektīvi cerība tam, ka arī mūsu drēbes varētu kādreiz spīdēt tik spoži kā neviens balinātājs tās navar balināt, ir evanģēlijs.

Taču doma par balinātajām drēbēm man šķita kaut kur vēl dzirdēta, tādēļ meklēju tālāk. Jāņa atklāsmes grāmatā 7. nodaļā 9-14 ir rakstīts:
"9 Pēc tam es redzēju, un raugi: liels pulks, ko saskaitīt neviens nevarēja, no visām tautām, no ciltīm, tautībām un valodām stāvēja goda krēsla priekšā un Jēra priekšā, apģērbti baltās drēbēs un ar palmu zariem rokās un
10 sauca skaņā balsī: "Pestīšana pieder mūsu Dievam, kas sēd goda krēslā, un Jēram."
(..)
13 Tad viens no vecajiem sacīja man: "Tie, kas ģērbti baltās drēbēs, kas viņi un no kurienes viņi nākuši?"
14 Es viņam atbildēju: "Mans Kungs, tu to zini!" Un viņš man sacīja: "Šie ir tie, kas nākuši no lielām bēdām un savas drēbes mazgājuši un tās balinājuši Jēra asinīs."

Šis jau ir stāsts no pašām pašām laiku beigām. Tur jau vairs izvēlēties/pārdomāt nebūs iespeja. Tur jau būs runa par mūsu izvēlēm, kas izdarītas pagātnē.

Cilvēkiem, kas stāvēs Dieva troņa priekšā būs balinātas baltas drēbes. Cerība tam, ka arī es varēšu būt to starpā kas tur stāv un līdz ar to, ka arī manas drēbes būs baltas, ir evaņģēlijs - evanģēlijs par to, ka Kristus mira (izlēja Savas asinis, kā nevainīgs Jērs) manā vietā, lai man nebūtu jāmirst.

2 komentāri:

viuks teica...

Traki ar tām baltām drēbēm. Krekls vai jaka vēl ir ok, bet ja Jēzus man liks vilkt kājās baltas bikses, es viņam noteikti lūgšu skaidrojumu šī kauna nepieciešamībai.

Andrejs teica...

A, mož talārs būs... who knows?