pirmdiena, 2007. gada 26. novembris

PĀRDOMAS - Miesas spīdeklis ir acs...

Domājot kādas nedaudz netā pameklēju par „redzes leņķa sašaurināšanos” un ‘uzdūros’ interesantam rakstiņam, patiesībā sakot – dažām rindkopām. Atļaušos nocitēt (nu labi, labi, nokopēt):
Glaukomas [slimības nosaukums] gadījumā acs iekšējais spiediens paaugstinās un redzes leņķis pakāpeniski sašaurinās. Slimības īstais cēlonis ir spītīga nevēlēšanās redzēt acīm redzamo. Cilvēks ir zaudējis apkārtējās vides uztveres plašumu, viņš apzināti izveļas un saskata tikai populārāko vai mīļāko fragmentu no visa kopuma. Bet tas nozīmē apslēptu neapmierinātību vai, citādi izsakoties, neizraudātu asaru un nepiepildītu vēlēšanos psihisku spiedienu. Galīga nevēlēšanās saskatīt patiesību var kļūt par cēloni ari pilnīgam aklumam. Tik bargs ir likteņa sods — savas darbības rādiusu zaudē tie, kuri ir kļuvuši bezjūtīgi, pat cietsirdīgi pret apkārtējiem cilvēkiem.
Fiziskais aklums ir kā pēdējā iekšējā — garīgā — akluma manifestācija, kas izriet no paša apziņas dziļumiem. Dažās valstīs mūsdienīga operāciju tehnika (aparatūra un paņēmieni) ļauj nelielai daļai cilvēku, kuri cieš no akluma, atkal atgūt fizisko redzi. Bet ar to šī tik sarežģītā problēma nebūt netiek atrisināta. Ja nenotiks slimnieka garīga pārveidošanās, tad arī pēc operācijas iekšējā kaite periodiski izraisīs nepieciešamību operā¬ciju atkārtot, kā ari visādi citādi sarežģīs cietēja dzīvi un aizvien liks sevi manīt.
Pamatojoties uz dziļām zināšanām par cilvēku, seno priesteru norādījums nākamajiem ārstiem bija viens: "Pirms sākat ārstēt slimību, visupirms ārstējiet apziņu!"
Acis ir īpašs, visizsmalcinātākais maņu orgāns, kas spēj gan izstarot, gan uztvert gaismu. Priesteri mācīja, ka tieši acis ir sabiezināta astrālās (zvaigžņu) matērijas daļiņa, kas izvadīta ārpus ķermeņa.
Cilvēka atveseļošanās noritēs jo ātrāk, jo godīgāk, skaidrāk un plašāk mēs spēsim saredzēt un aplūkot visu apkārtējo pasauli un cits citu, neaizraujoties un neļaujoties panikai. Tā ari ir īstā acu slimību profilakse.
Saudzēsim acis!”

Nezinu cik droši var sacīt par acīm kā astrātās matērijas daļiņām, bet patiesība par slimības ārstēšanu gan viņiem ir patiesa, jo atsaucot atmiņā divus pantus no Bībeles, secinām, ka zināma grudrība tiem džekiem tur bija gan...
„Miesas spīdeklis ir acs; ja nu tava acs ir skaidra, tad visa tava miesa būs gaiša. Bet, ja tava acs ir nevesela, tad visa tava miesa būs tumša. Ja tad gaišums, kas tevī, ir tumsība, cik liela būs tumsa.” Mateja 2:22-23

Nav komentāru: