piektdiena, 2007. gada 9. novembris

PĀRDOMAS - vai kristieši ir labi cilvēki vai ļaunuma instrumenti?

No drauga, kurš sevi apzīmē kā ‘swesais’ saņēmu kādu linku, kur bija šis tas interesants rakstīts. Bija ko padomāt. Atzīstos, visu neizlasīju, bet viena interesanta daļa man likās tā, kur bija jautājums, vai kristieši ir labi cilvēki, vai ļaunuma instrumenti (CHRISTIANS: GOOD PEOPLE OR UNWARY TOOLS FOR EVIL?).
Jocīgi, ka šis raksts sākas par reliģiju, domājams, ka tā vispārīgi, bet galu beigās sanāk, ka runa ir tikai un vienīgi par kristiešiem, bet lai nu paliek tas.
Tur bija kādi apgalvojumi un es tiem nevarēju piekrist tādēļ atļāvos uz tiem atbildēt.
Turpinājums ir Apgalvojumu-atbilžu formā. Uzreiz saku, ka tās ir manas paša domas un atbildes. Tā nav nekādas konkrētas baznīcas ‘pareizā’ atbilde. Esmu centies atbildēt pēc savas saprašanas par kristietību un Svētajiem Rakstiem.
Tad nu diskusija tiek pasludināta par atklātu;)
<><
Apgalvojums: Viņi kalpo tikai viņu Dievam, kurši ir kungs un ikviens, kas pretojas viņu doktrīnai par viņu, ir automātiski nolādēts. Nekādi jautājumi netiek prasīti.
Atbilde: Iespējams, ka daudz kur tā ir patiesība (arī baznīcā), bet tas nav tas, ko par to māca Bībele. Bībelē ir teikts, lai ticīgie nekļūst pasaulei (neticīgajiem) līdzīgi, bet nekur nav teikt, lai no tās novērstos, tos noraidītu vai tos nolādētu. Gluži otrādi „Netiesājiet, lai jūs netopat tiesāti”. Jēzum pārmeta, ka viņš tusē ar grēciniekiem
„Un, kad rakstu mācītāji un farizeji Viņu redzēja ēdam ar grēciniekiem un muitniekiem, tad tie sacīja Viņa mācekļiem: "Vai tad Viņš ēd ar muitniekiem un grēciniekiem?"” (Marka 2:16) Uz ko Jēzus atbildēja: "Veseliem ārsta nevajag, bet neveseliem. Es neesmu nācis aicināt (atgriezties no grēkiem) taisnus, bet grēciniekus."” Patīk šis citāts: „Baznīca (draudze) nav svēto viesnīca, bet grēcinieku slimnīca”

Apgalvojums: Viņu reliģija šūpo viņu priekšā debesu ‘kukuli’, līdz ar to viņi dara visu, lai ko tas prasītu, lai nokļūtu tur. Tā nav „kalpošana visiem”, jo daudzi ir tik labi, lai dabūtu savu lielo atalgojumu un izvairītos no elles.
Atbilde: Labs atgādinājums kristiešiem. Paldies! Ātri var nonākt tādā situācijā, ka Tu sāc rēķināt, cik daudz man ir jāizdara, lai nokļūtu debesīs? Un, ja tu tik ļoti rausies uz debesu valstību, ka pastumsi malā tuvākos un teiksi: „Palaiž, palaiž, man jāskrien uz Debesu valstību”, tad Tu atdursies labākajā gadījumā pie debesu valstības vārtiem, un ‘Svētais Pēteris’ pateikt, ka Tu neesi sarakstā (es bišķi vulgarizēju ar ainu pie Debesu vārtiem). Bībelē ir vēl kāda pamācība: „Bet, ja tu esi aicināts, tad nogājis apsēdies pēdējā vietā, lai tas, kas tevi aicinājis, pienācis varētu sacīt: draugs, virzies uz augšu! - Tad tu būsi pagodināts visu citu viesu priekšā. Jo katrs, kas pats paaugstinās, taps pazemots, bet, kas pats pazemojas, taps paaugstināts."” (Lūkas 14:10-11) Un arī šeit Jēzus dod piemēru – pirms Svētā Vakarēdiena iedibināšanas Viņš ņem priekšautu un mazgā katram no mācekļiem kājas (piebildīšu, ka tas bija pats pazemojošākais darbs, ko lika darīt pašam zemākajam kalpam).

Apgalvojums: Viņi vēlas lai citi arī dotos uz debesīm, bet viņu reliģija ir nolaupījusi viņu brīvo izvēli ieaudzinot un iedvešot bailes sakot, ka viņu griba ir nesvarīga. Tad viņi dodas laukā un pārkāpj arī citu cilvēku brīvo gribu, sludinot savu dogmu un zākājot (un pat nogalinot) viņus, ja viņi nepakļaujas vai nepiekrīt. Viņi tic, ka ikviens, kas nepaklausa viņu dieva noteikumiem nav vērtīgi un līdz ar to tiek klasificēti zem viņiem. Tā ir aizspriedums un fanātisms. Viņi pasaka spriedumu viņu dieva vārdā tiem, kas nepieņem viņu baiļu vadītos principus. Viņi nesaprot, ka nevar tiesāt kādu, ja nezina viņa apstākļus un iemeslus un neviens nekad nevar zināt visu par to, kas noveda pie attiecīgās personas rīcības vai kas bija viņu patiesās domas un nodoms.
Atbilde: Interesants un labs arguments. Jā, arī man ir bijušas pārdomas par šo tēmu. Savā prātā biju noformulējis šādu tēzi – „tas, kas cilvēkam liek vai neliek darīt kādas lietas ir vai nu bailes vai slinkums. Bailes no soda, ja to izdarīšu, slinkums, jo negribu to darīt...” Īsti apstiprinājumu tam neesmu guvis un šķiet, ka sāku saprast kādēļ. Bībelē ir rakstīts „Dievs nav mums devis bailības garu, bet spēka, mīlestības un savaldības garu.” (2. Timotejam 1:7) Interesanti, ka antonīms bailībai ir nevis drosme, bet mīlestība un savaldība, bet tas nu tā...
Cilvēks ir radīts ar brīvo izvēli. Tā nevar tikt nolaupīta vai kā savādāk atņemta. Pretējā gadījumā cilvēks vairs nebūtu radīts pēc Dieva tēla un līdzības (1. Mozus 1:26). Tev, man, ikvienam vienmēr ir un paliek brīvā izvēle paklausīt, vai nē, uzklausīt, vai ignorēt. Dievs mūs arīdzan ir radījis ar dažādām spējām un talantiem un tas ir ne velti tā. Viņam pie katra cilvēka ir savs nodoms. Šķiet, ka bija tāda pasaka, kur mājdzīvnieki gribēja darīt to, ko dara citi mājdzīvnieki, bet no tā nekas īsti nesanāca, jo lidot ir dots putniem un peldēt zivīm utt. Tādēļ, lai katrs dara ar savām spējām to labāko.
Par to, ka citi tiek zākāti vai nogalināti, ja nepiekrīt tam, kas sacīts. Esmu pilnīgi un galīgi pret to. Skat. atbildi uz 1. apgalvojumu.

Apgalvojums: Viņi sludina nespēju un neziņu, kas noved cilvēkus pie maldināšanas, kurā viņi bieži kļūst par ļaunā instrumentiem. Ļaunums daudzos gadījumos lieto nezinošus un apstulbinātus cilvēkus saviem darbiem.
Atbilde: Hmm... vai nu neesmu sapratis, kas tur angļu tekstā, vai kā savādāk, bet nesaskatu, ko šeit komentēt. Ja to (nespēju un neziņu) sludina, tad tiešām ļaunums var paņemt tādus cilvēkus „ka nemetās”...

Apgalvojums: Kristieši utt. nevar izbēgt tā saukto grēku, jo viņu reliģija balstās grēkā. Grēks ir pievienots viņiem un viņi nevar no tā izbēgt vai mainīt virzienu līdz viņi ir miruši. Viņi nespēj beigt pārkāpt viņu dieva likumus, jo tā fakta dēļ, ka viņi ir apspiesti, viņi ir neapzināti nemitīgā dumpī pret tiem apspiedošajiem likumiem. Tā ir loma, ko viņi neizbēgami izspēlē.
Atbilde: Kristietība nebalstās grēkā. Varētu piekrist, ka cīņa ar grēku notiek visu laiku, jo tas ir tas, kas mūs šķir no Dieva, bet kristietība tajā noteikti nebalstās. Romiešiem 3:23 rakstīts „jo visi ir grēkojuši, un visiem trūkst dievišķās godības.”, bet nākamajā pantā „Bet Dievs Savā žēlastībā tos taisno bez nopelna, sagādājis tiem pestīšanu Jēzū Kristū.”

Apgalvojums: Viņu reliģija balstās uz trim lietām – bailēm, informācijas izkropļošanu un paklausību.
a) Bailes ir visu negatīvo emociju bāze, no kuras viņiem ir mācīts izvairīties. Tajā pat laikā viņu dievam nav nekādu bažu vai nožēlas izpaust šis negatīvās emocijas caur saviem pastāvīgajiem niknuma darbiem un masu slepkavībām. Tādā veidā ar saviem darbiem viņš rāda ļoti sliktu piemēru.
Atbilde a): Kā jau tika sacīts, Dievs mūs ir radījis ar brīvo gribu. Ja cilvēks izvēlas darīt ļaunu, Dievs pie tā nav vainīgs. Tā ir katra paša izvēle, tādēļ apvainojums, ka masu slepkavības būtu Dieva roku darbs, ir nevietā.

b) Informācija noved pie zināšanām un zināšanas ir gaisma, bet ir ļoti maz gaismas tur, kur informācija tiek noklusēta vai sagrozīta un izkropļota.
Atbilde b): Informācija noved pie zināšanām – jā, tā varētu teikt, bet informācija NAV zināšanas. Zināšanas ir prasme pielietot esošo informāciju.
Zināšanas ir gaisma – var jau būt. Nesaprotu, kādēļ tāds salīdzinājums.
Ir ļoti maz gaismas tur, kur informācija tiek noklusēta vai sagrozīta un izkropļota – jā, lai tā būtu, ja ņemam šādu līdzību... Un? (so what?)

c) Paklausība bez zināšanām ir verdzība. Reliģiju verdzība ir daudz ļaunāka, jo viss ko tu vari iegūt par savām sāpēm un smagajiem pūliņiem dzīvē ir vāji, divdomīgi apsolījumi, ka kādu dienu tu varbūt tiksi debesis, ja būsi labs. Problēma šajā ir, ka neviens nav īsti pārliecināts par to, ko Dievs uzskata par labu, līdz ar to sekotāji iztērē visu savu dzīvi neziņā.
Atbilde c): „kādu dienu tu varbūt tiksi debesis, ja būsi labs” – pilnīgs un absolūts „NĒ”. Tu nekad nenokļūsi debesīs, ja būs labs. NEKAD! Par to var lasīt vēstulē Galatiešiem. Pāvils saka: „ja bauslībā [labos darbos] ir taisnība, tad Kristus velti miris.” (Galatiešiem 2:21) Viņš turpina: „Garā iesākuši, jūs tagad miesā gribat pabeigt?” (Gal. 3:3b) Pārfrāzējot - sākuši ticēt Kristus upurim, jūs tagad ar labiem darbiem gribat nopelnīt pestīšanu? „Bet ir skaidrs, ka ar bauslību neviens netop taisnots Dieva priekšā, jo "ticībā taisnais dzīvos". Bauslībai nav daļas ar ticību...” (Gal. 3:11-12a) Neviens nevar nopelnīt taisnošanu savu labo darbu dēļ!

Apgalvojums: Kristieši utt. tic, ka viņi saņem tik daudz gudrības, cik viņiem ir nepieciešams no viņu Bībeles/korāna utt., bet viņi nezina, ka tā ir tikai druska no tām zināšanām, kas eksistē un vēl ļaunāk – viņu grāmatas ir pilnas ar puspatiesībām, izkropļojumiem un nolaidībām.
Atbilde: Kas tad būtu tās puspatiesības, izkropļojumi un nolaidības?
Njā, varu piekrist, ka Bībelē nav aprakstītas visu inženieru zināšanas par datora uzbūvi pusvadītāju p-n pārejām utt., bet vienalga vai inženieris, dzejnieks vai slēpotājs, katrs var smelties padomu un meklēt atbildes uz dzīves jautājumiem Bībelē.

Apgalvojums: Viņiem tiek mācīts, ka viņiem nevajag vairāk zināšanu par to, ko viņu dievs (vai reliģiskais līderis) izlēmis, ka viņiem vajadzētu un viņiem tiek mācīts to apšaubīt, bet vienkārši ticēt, vai viņi tiks sodīti.
Atbilde: Nav viss tā, ka par to tiktu sodīti. Malehija 3:10 rakstīts „Bet atnesiet katrs savu desmito tiesu pilnā vērtībā Manā klētī tā, lai arī Manā mājā būtu barība, un pārbaudiet tad Mani šai ziņā,” Pārbaudiet mani šajā ziņā. Viņš nesaka, tici un aizveries, nē – pārbaudi Mani... Jaunajā derībā ir līdzība par talentiem, ko kāds saimnieks atstājis saviem padotajiem (Mateja 25. nodaļa). Pēc kāda laika, viņš atgriežas un prasa, cik daudz katrs ir pavairojis. Tas, kas nebija neko pavairojis saņēma diezgan lielu brāzienu... Tas pats attiecināms arī uz zināšanām – ja tu dzīvo ar to, ko zini, tad tu dari nepareizi, bet Dievs aicina iet uz priekšu un tapt gudrākam.

Apgalvojums (secinājums): Secinājums ir tāds, ka reliģiskie sekotāji nav „visiem kalpojoši” cilvēki. Viņi ir ļāvušies kļūt par labprātīgiem ieročiem ļaunam un tirāniskam režīmam/dievam, kura vienīgā interese ir kontrole un ekspluatācija.
Mans secinājums: Šie apgalvojumi un argumenti, manuprāt, ir kāda cilvēka prātuļojumi, kam nav nekāda pamata būt patiesiem (jā, arī nepatiesiem, bet tik un tā).

15 comments:

Anonīms teica...

swesais
Nu par draugu mani tā kā būtu pāragri saukt!
Tomēr piedod man,bet tu visu laiku atbildi pretrunās!!
Pirmajā pagalvojuma atbildē tu saki,ka daudz, kur tas ir taisnība(tu piekrīti),tajā skaitā baznīca tomēr tas neēsot tas ko māca bībele.Tajā pašā laikā tu esi baznīcā,draudzē vai kā tu to sauc.Kur loģika??Tas ir nepareizi,bet tomēr tam tā jābūt???
Otro atbildi es vispār nesapratu,kāds tur sakars ar kāju mazgāšanu un sēšanos pēdējā vietā???
Trešaja atbildē tu gribi nošķirtie no baznīcas noziegumiem pret cilvēci,bet ,lai kā tu arī to gribētu,tu to nevari,jo arī tu skaities baznīcā un pielūdz to dievu ,kura dēļ visi noziegumi tika pastrādāti!!!Un nav svarīgi pie kādas konfesijas tu piederi,jo ja tu tici tam dievam un galvenais BAZNĪCAI,tad tu esi atbildīgs par tās darbiem un zini tik daudz dzīvību cik ir uz baznīcas sirdsapziņas nevar lepoties ne Staļins,ne Hitlers.
Ceturtajā atbildē atkal ir ne jā,ne nē.Tā tas varētu būt,bet tomēr nav un atkal seko kaut kāds murgs no bībeles,kuru var tulkot kā patīk!!
Piektais apgalvojums ir par to ka kristietība noniecina cilvēka spējas,jo ''viss ir dieva rokās''!!
Nu sestajā atbildē tu pārspēji pats sevi,ja kristietība nebalstās grēkā,tad kāda vella pēc tas dieva dēls nāca tos mūsu grēkus izpirkt???Grēks tiek pieminēts bībele kur tikai to vien var piesaukt!!Bišku līdzība ar Marksa-Engelsa sķiru cīņu!!!
7a.Un kā tad ar Sodomu un Gomoru????
7.b.Te nu es nemācēšu tev atbildēt,arī īsti nesaprotu ko tas nozīmē!
7.c.Šaja apgalvojumā galvenais teikums ir ''paklausība bez zināšanām ir verdzība'',jo nekādas citas zināšanas kā bībeliskās netiek pieņemtas!!!!
8.Bībele viss ir aprakstīts,kaut kā pa pusei, lai varētu tulkot kā ienāk prātā-lūk tās tad arī ir tās puspatiesības un izkropļojumi!!
9.paskaidro, kāpēc tādai astrālai būtnei kā Dievs vajadzētu manu 10 tiesu???Viņš ko ies uz bodi nopirkt aliņu????
Nu pamēģini padomāt vairāk un argumentēt bez bībeles pantiem,kaut vai tikai priekš sevis!!!

Anonīms teica...

swesais
Vel nedaudz info par bībeles pareizumu:Jēzus nebija pirmā mesija,kas nāca-bija tāds nemācēšu pareizi pārtulkot no angl.-' apolonias of tyana'-arī viņš mācēja dziedināt slimos,staigāt cauri sienām utt.http://classics.mit.edu/Plato/timaeus.html-ļoti garš raksts bet izmanto ctrl+f un atri vien atradīsi vajdzīgo(ja ir laiks tad tomēr izlasi visu)
Un vēl pameklē kaut ko par Mozusu un ēbrejiem Ēģiptē ārpus Bībeles-neko neatradīsi.Ja lērums ar cilvēkiem vazājās pa tuksnesi 40 gadus,kaut kam takš pavajdzēja palikt???Tāpat senajos Ēģiptes papirusos nevar atrast norādes par tādu Mozusu!!
Man iepatikās viena frāze netā(neatceros kur)-''es saprotu ka jūs cenšaties glābt manu dvēseli,bet ziniet ko??Es cenšos glābt savu saprātu!!!!

Andrejs teica...

Ok, pirmkārt, piedod, ka nosaucu Tevi par draugu...
Nevarēšu Tev tūlīt visu atbildēt, bet saprotu aptuveni Tavu domu gājienu (centies saprast arī manējo;)). Sākšu palēnām no sākuma...
Redzi, baznīca sastāv no cilvēkiem. Cilvēkiem, kas nav perfekti, cilvēkiem, kas ir ar savām kļūdām un trūkumiem. Bībele runā par ideālo perfekto kā visam jābūt. Loģiski, ka ne-ideāli cilvēki nevar veidot ideālu baznīcu. Daudzi baznīcā bijuši vispār tikai naudas un varas dēļ un tad, kad kāre pēc tā visa aiztaisa šīberi ciet, sākas asins izliešana, nogalināšana, laupīšana utt. - pilnīgs sviests, bet tas tiek darīts Dieva un baznīcas aizsegā. Tas ir galīgi šķērsām. Tajā pašā Bībelē (es stāstīšu tikai par tā laika garīgajiem vadoņiem, nevis par kādu Jēzus mācību) ir aprakstīts, ka farizei un rakatu mācītāji bija paši izdomājuši dažādus likumus un noteikumus, lai varētu uzvārīties uz cilvēku rēķina. Viduslaikos baznīcai bija jāmaksā par grēku atlaišanu utt. (gan jau, ka tagad arī ko tādu var atrast), bet tad tāds frīks (pozitīvā ziņā) kā Mārtiņš Luters saprata, ka tas ir galīgi šķērsām un ka tas nav tas, ko Bībele māca un viņš uztaisīja (tā vienkārši skan) reformāciju...
Ok, turpinājums sekos... darbs sauc...

Andrejs teica...

Uff... darbu daudz... nav laika solītajām atbildēm...
Bet nu nedaudz kaut kas vismaz...

Otrais apgalvojums un atbilde...
Ja uzmanīgi palasa 2. apgalvojumu, tad tur ir tāds vārdu salikums kā "kalpošana visiem". Tad nu atbildē minētā 'kāju mazgāšana' ir kalpošana citiem un pēc iespējas visiem. Kalps vienmēr ir zemāks par to, kam viņš kalpo un tādēļ ir zināmā mērā jāpazemojas (ko izdarīt nav viegli), lai spētu citiem kalpot.
Trešais apgalvojums un atbilde...
Es zinu, ka nav atšķirības, pie kuras baznīcas es piederu, BET es nekādā ziņā neesmu ATBILDĪGS par citu izdarītām lietām. PILNĪGI UN GALĪGI NEESMU. Heh... es jau varētu teikt, ka tos cilvēkus, kas šīs zvērības pastrādājuši par kristiešiem grūti nosaukt, bet tas jau laikam nelīdzēs, jo Tu jau esi pārliecināts, ka tā nav. Bet, piemēram, ja Tu tagad izdarītu kaut ko sliktu un to norakstītu kaut vai prikola pēc uz Dieva vainu (tjip - "Viņš tā man teica darīt"), vai Tu tagad dēļ tā būtu kristietis? Diezin vai...

Ja godīgi - tālāk es saputrojos Tavā komentārā...
<><

Anonīms teica...

swesais
Ja tu personīgi neesi atbildīgs,taču tu nevari sludināt kristietību caur baznīcu(vienalga kāda tā būtu)kā miermīlīgu ticību!!!

Andrejs teica...

Varēt jau es varu, bet Tavā gadījumā tas nedarbosies ;)
Un patiesībā jau arī es cenšos ne vien ar baznīcā būt kristietis, bet arī ārpus tās, lai arī tas būtu dzīvesveids, kas ir par liecību citiem...
<><

Anonīms teica...

nu ja tev tas palīdz,tad ole,uz priekšu,tikai atceries ka 40 gadus mēs cēlām komunismu un nekas mums tomēr nesanāca.Tā kā nav mums cilvēkiem lemts dzīvot utopijā!!!!

Andrejs teica...

A kāds tam sakars ar Padomiju?
40 gadi padomijas (kas ir jau beigušies) "pret" 2000 gadiem kristietības (kas vēl turpinās)? Hmm... Kurš kuru? :)
<><

Anonīms teica...

swesais
Visas impērijas kādreiz brūk,un tai sakitā kristietība.Tās noriets jau rit pilnā gaitā!!!Tas ir tikai laika jautājums kad kristietība izmirs.To ļoti labi apzinās visi sutānas tērptie,jo redzi es tiešām ticu,ka mēs neēsam vienīgie plašajā visumā,un pietiks ar pirmo tiešo kontaktu,lai daudzas bībelē rakstītās patiesības izrādītos pilnīgi aplamas!!!!

Andrejs teica...

Piemēram, kuras patiesības?
Tu tici (ka ir dzīvība ne tikai uz Zemes)... tātad Tu tici... Katrs kaut kam tic. Cilvēka sirds (es nerunāju par muskuli) savādāk nav konstruēta - tai IR kaut kam jātic. Lūk un te ir tā atšķirība, KAM katra sirds tic...
<><

Anonīms teica...

swesais
Jā ,bet jautājums vai tas ir labi vai slikti un kam tu tici un kā tu savu ticību realizē!!!
Es cenšos neticēt,jo tas parasti ved maldināšanā un agrāk vai vēlāk liks tev vilties!!!Ja tev sanāks nodzīvot savu dzīvi un ticēt tam un nevilties,tad tu busi veiksminieks!!!
Par patiesībām-piemēram, tas ka mēs neēsam nekas un dievs ir visa sākums un gals.Tas mainīs fundamentāli mūsu uztveri par mums, par eksistenci,par ļoti daudzām lietām!!!
Vai tu varētu sagremot uz doto brīdi faktu ka mēs neēsam vieni un pārējiem nav nekāda sakara ar dievu,ar bībeli u.t.t

Andrejs teica...

Njā, tas ir interesants temats, īstenībā. Jāpadomā par to...
Un ko Tu saprti vai domā ar to "u.t.t."?
<><

Anonīms teica...

swesais
Nu piemēram nolaižas pie mums zaļi,zili,rozā cilvēciņi ar krietni augstāku attīstības pakāpi kā mums(ne tikai tehnoloģiski)un viņiem ir pavisam citas vērtības,izpratne par lietu rašanos,un nekāda Dieva tajā visā nav.Bet bībele māca ka Dievs ir visa sākums un gals,viņš visu ir radījis!!!

Andrejs teica...

Nu jāsaka, ka nevaru to iedomāties gan. Bet neuzskatu, ka tādēļ ar mani kaut kas nebūtu kārtībā, vai man būtu jāmaina sava domāšana...
A, Tu iedomājies, ka tādi zili, zaļi attīstīti ailvēciņi atnāk un izbrīnīti vaikā: "Kā? Jūs neticat Dievam - visa Radītājam?" ;)
Starp citu - zini, kas jādara, kad ieraugi mazu zaļu cilvēciņu? - Tad var iet pēri ielai! (neliels off-topic) :)

Anonīms teica...

swesais
Nav jau doma, ka ar tevi kaut kas nav kārtībā,bet ka tu savas vērtības un patiesības uzskati par absolūtām,bet iespējams tās varētu būt nepatiesas.Un par cik(uh kā mana latv.skolotāja par šo lamātos) tu neapšaubi un pat nepieļauj, ka tas varētu nebūt patiesība,tev var būt neiespējami pieņemt citu patiesību(sākumā tu visu noliegtu,pēc tam mēģinātu šos draudus savai ticībai iznīcināt un ja tas neizdotos,tad zustu tev pārliecība par sevīm)