otrdiena, 2007. gada 27. novembris

PĀRDOMAS - Vai ir tā vērts? - Ātrums vs. kopskats

Vai nav tā, ka sātans vienmēr liks skatīties ļoti šauru skatu, bet Dievs liek skatīties plaši – redzēt kopskatu, kopējo bildi – skatīties ilgtermiņā?

Zinātnieki izpētījuši, ka pieaugot ātrumam ar kādu cilvēks pārvietojas, redzes leņķis stipri sašaurinās (ja nemaldos, to sauc par „tuneļa efektu”). Tādēļ (protams, ne tikai) arī ieteicamas braukšanas ātrums ārpus pilsētas ir tāds, kāds tas ir (vēl jau arī daudzviet ceļu kvalitāte to neatļauj utt., bet ne par to šajā reizē).

Esmu dzirdējis tādu domu – ja sātans nespēj Tevi padarīt ļaunu, viņš centīsies Tevi padarīt aizņemtu. Aizņemtu un dzīves mutulī tik ļoti ierautu, ka nebūs laika apskatīties apkārt un ieraudzīt kopskatu.

Šajās dienās ar sieviņu sākām likt vienu ‘puzzli’. Tu liec gabaliņu pa gabaliņam un brīnies, ka tas viens tur vispār derēja pie tiem pārējiem. Bet tad, kad kāds lielāks gabals ir salikts, tik forši ir redzēt to kopējo bildi, kuru pētot katru gabaliņu kopā nav iespējams ieraudzīt.

Vakar runāju ar vienu kolēģi, kas man sacīja – cilvēki vēlas rezultātus uzreiz. Ja cilvēku lūdz investēt (laiku, līdzekļus, enerģiju) kādai ilgtermiņa idejai un domai, viņi to dara nelabprāt, jo vēlas redzēt tūlītējus rezultātus.

Daži piemēri iz dzīves, kur pilnīgi šķiet, ka sātans runā un kārdina...:
Sātans saka – Tev vajag tagad un tūlīt to ‘mantiņu’! Paņem kredītu un tā būs Tava. Viņš noklusē, ka Tu kļūsi vergs tai naudai, kuru Tu jau uz priekšu esi iztērējis.
Dievs saka – skaties plašāk, ieraugi, kas būs pēc tam. Saskati, ka pēc tam Tev tā nauda būs jāatdod vēl ilgu laiku...
Pēc tam sātans smiesies par Tevi kā Tu knapinies un ēd putras vien tikai, lai samaksātu kredītu par to ‘mantiņu’. Vai tas ir tā vērts?
Vai tas ir tā vērts?

Sātans saka – Smuka meitene/foršs džeks – Tev viņu vajag! Tūlīt! Nevilcinies, dari, kas darāms...
Dievs saka – padomā, kas būs pēc tam? Vai tiešām tas ir Tavs „īstais” cilvēks. Ja nu nē? – Šķiršanās sāpes; mazums – kādas kaites, grūtniecība, varbūt aborts (tb. slepkavība).
Vai tas ir tā vērts?

Dieva radīts ķermenis saka – man vajag atpūtu; ļauj man atpūsties, dod man mieru! (es nerunāju par slinkošanu, kad cilvēkam nekad negribas neko darīt, bet gan gluži otrādi – pārslodzi).
Sātans saka – iedzer kādu enerģijas dzērienu; paņem vienu Vitiron tableti un dari tālāk. Tev taču vajag sasniegt rezultātu...
Pēc tam viņš (sātans) smejas kā Tu tirinies līdzīgi kā tas mētelis reklāmā.
Vai tas ir tā vērts?

Ieraugot lietas mūžības perspektīvā tik daudzas lietas iegūst pavisam citu redzējumu, pavisam citu vērtību. Skaties plašāk un visu, ko dari, uzlūko Mūžības prizmu, lai saprastu, vai tas ir tā vērts?
Ne velti Sālamans sacījis: Viss ir nīcība... kas zem saules.

6 komentāri:

Anonīms teica...

swesais
Kaut kur tev ir taisnība par leņķa samazināšanos,bet tajā nav nekas slikts,ja tev ir konkrēts mērķis.Problēma mūsdienās ir tā cilvēki vairs neprot uz brīdi apstāties.

Andrejs teica...

Mhm... tieši tā. Ir jāpiestāj, lai aplūkotu kopbildi. Reizēm jau tas mērķis ir, bet vai tas ir īstais.
Dzirdēju tādu anekdoti, kas, manuprāt, raksturo šo visu, kur divi cilvēki nes klavieres pa trepēm uz 9. stāvu. Esot 8. stāvā viens ko viņiem saka, man ir divas ziņas - viena laba, otra - slikta. Labā ir, ka mēs jau gandrīz esam 9. stāvā. Sliktā ir tā, ka esam nepareizā kāpņu telpā.
Vajadzēja nospraust īsto mērķi (kāpņu telpu), vai vismaz laicīgāk apstāties un pārbaudīt, vai tas īr īstais mērķis (kāpņu telpa).
<><

Anonīms teica...

Nē, diemžēl parasti mērķa nav,skrien skirešanas pēc.Kāpēc??Tāpēc ka perpendikulārs!!Visi tā dara!!!

Andrejs teica...

Jā, citiem nav mērķi, citiem ir nepareizs mērķis.
Pelēkajai masai ir liels spēks. Tā baigi māk pavilkt. Kādēļ? Man šķiet, ka vairums nedomā līdzi un tie ir ļoti ietekmējami...

Anonīms teica...

Zini,bet dzīve ir liela sūdu tvertne-kāda starpība ko tu dari,vai kur tu atrodies augšā vai apakšā-tik un tā tā ir un paliek sūdu tvertne!!!!

Andrejs teica...

Jā, ŠĪ dzīve... ;)